Дар от боговете

BG | EN

БРИОШ, ФРЕНСКИЯТ КОЗУНАК

 Направен с качествени и подбрани продукти, – бяло брашно, масло, яйца и захар – козунакът е сладкиш от втасало леко и пухкаво тесто, което може да бъде изпечено в най-различни форми.
Козунакът бриош започва да се прави във Франция още от 1600 год., а етимологията на името му отвежда не към латински език, както би могло да се предположи, а към келтски.
Легендата разказва един типично френски анекдот, свързан с австрийската ерцхерцогиня и последна френска кралица – Мария-Антоанета (1755–1793), съпруга на крал Луи XVI.
Дълго време бялото брашно било лукс поради високата си цена и хлябът рядко присъствал на трапезите на французите. Възникнали много безредици и протести поради безумната му цена. Събщили на Мария-Антоанета, че народът гладува и няма хляб. Понеже не се интересувала от качеството на хранене на селяните, тя казала следната емблематична фраза: "Като нямат хляб, да ядат бриош!". Очевидно кралицата изобщо не е знаела как се прави козунак и какво означава глад. (В действителност въпросната реплика е по-известна като "Нека ядат пасти!", а неин по-вероятен автор близо век по-рано е кралица Мария-Терезия – родената в Испания съпруга на Краля-слънце Луи XIV.)
Днес бриошът е навлязъл изключително много във френската кухня. Той се сервира под формата на мини козуначета с пълнеж за закуска, превъзходен е като препечени хапки с гъши дроб и шампанско, а най-вече е прелестен десерт със сметана, ягоди и каквото още може да ви роди фантазията.

Нашата рецепта
Съставки:
1 бриош "Нантер"
100 гр меко масло "Президент"
Сок и кора от 1 портокал
2 суп. лъж. портокалов ликьор "Гран Марние"
200 мл студена течна сметана "Президент"
4 суп. лъж. пудра захар
1 ванилия на прах
250 гр пресни ягоди
Няколко стръка мента за декорация

Настържете кората на портокала, изцедете сока и гo прибавете към леко омекналото масло. Добавете и двете лъжици ликьор. Разбъркайте добре сместа, придайте й формата на салам, завийте я във фолио и я оставете да стегне в хладилник.
В голяма купа изсипете студената сметана, прибавете пудрата захар и ванилията. Разбъркайте с миксер до получаване на твърда смес.
Нарежете ягодите на ситни кубчета.
Препечете филийките бриош и ги намажете с портокаловото масло. Отгоре наредете ягодите и сложете по една супена лъжица сметана. Декорирайте с листа от мента.

Бон апети!