Дар от боговете

BG | EN

Jamon de Oro (Златна шунка)

 Иберийската шунка се прави от свински бут от чистокръвни иберийски прасета, отглеждани на свобода на подбрани планински пасища в природния парк Сиера де Арасена, като на едно животно се пада по един хектар земя. Стадата се хранят с жълъди, диви гъби, маслини и корени, които растат в природата. Процесът на производство следва традиционни естествени техники и се благоприятства от уникален за полуострова микроклимат – средиземноморски с въздушни течения от Атлантическия океан.


В този регион свиневъдството и производството на иберийски продукти се слави с дълга традиция. Израстването на компанията-производител на иберийската шунка, "Ейриз", започва през 1818 г. от едно семейство от селцето Кортеконсепсион. То продължава и до днес - поколения наред, обединени от традицията на отлични постижения, признати със сертифицирането на продукта като "златна шунка".


Основна суровина за шунката е 100% чистокръвно иберийско прасе, което превръща цялата храна, която поема, в протеини, фосфор, калций, желязо, полиненаситени мазнини (подобни на съдържащите се в зехтина) и витамини B1 и B2.
В процеса на осоляване на този деликатес се използва САМО морска сол. Всяко парче шунка се суши по естествен начин месеци наред.
Хамон иберико притежава превъзходен, богатонаситен цвят; силен аромат, стимулиращ сетивата – с уникален букет, характерен и различен от всеки друг продукт, забележително елегантен и рафиниран.


Върховна наслада и удоволствие за петте сетива.


Хамон иберико е извор на младост - със съдържанието си на ненаситени мазнини тази шунка регулира нивото на холестерола, благодарение на киселините и мазнините, HDL.

100 грама иберийска шунка съдържа и осигурява:


• Фосфор, 30 % от препоръчителната дневна доза калций, желязо, магнезий, цинк и витамин E.
• Витамин B, 25 % от препоръчителната дневна доза.
• Сервиран с чаша вино - 35% от препоръчителната дневна доза желязо за мъжете и 25% за жените.
• Сервиран с домат – антиоксидант благодарение на високото съдържание на витамин E.
• Еквивалент на 242 калории – затова се препоръчва в диети за отслабване.